ARBEIDSMEDIATION
"Gezamenlijk gedragen oplossingen"
De arbeidsmediator bij u op locatie? Dat kan!
Wij verzorgen arbeidsmediation in de regio's van Midden Nederland.
Mediator Amersfoort & Mediator Utrecht
Makkelijk bereikbaar vanuit Soest, Leusden, Zeist, Woudenberg, Nijkerk en regio Gooi en Eemland
Conflicten en samenwerkingsproblemen vormen een grote, veelal verborgen kostenpost binnen organisaties. Weet u dat managers gemiddeld 40% van hun tijd kwijt zijn aan direct en indirect conflictmanagement? Gemiddeld kost één conflict de werkgever tussen de
€ 20.000 en € 40.000. De hoogste kostenpost hiervan wordt veroorzaakt door uitval van de medewerker en het komen tot een regeling. Hoe langer het conflict duurt, hoe hoger de uiteindelijke kosten zullen zijn en hoe groter het leed.
Vroegtijdig signaleren en handelen
Als in een vroeg stadium adequaat wordt gehandeld, is veel leed voor werknemer en werkgever te voorkomen. Ik ben er in gespecialiseerd om vlot de situatie in kaart te brengen en met een advies te komen waar u mee verder kunt. Heeft u als werkgever een arbeidsconflict met uw werknemer, realiseert u zich dan dat het verschil in positie extra spanning met zich meebrengt voor de werknemer om met u in gesprek te gaan. Het kan dan verstandig zijn om voor te stellen met een neutrale derde samen in gesprek te gaan.
Mediation, wat houdt het in?
De kern van mediation is het professioneel begeleiden van mensen in een vastgelopen conflict, waarbij ze samen zoeken naar voor hen passende oplossingen. Als MfN Registermediator begeleiden wij zakelijke conflicten zoals arbeidsconflict, verstoorde arbeidsrelaties, herstellen van communicatie tussen collega's, beëindiging van het dienstverband in mediation. De mediation start altijd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. In gemiddeld 2 tot 5 gesprekken kunnen jullie alle thema's, mogelijke twistpunten – zowel emotioneel als financieel – bespreken die van belang zijn om de kwestie op te lossen. Wij werken toe naar gezamenlijk gedragen afspraken, indien nodig leggen wij deze vast in een vaststellingsovereenkomst. De mediator zorgt dat het proces op een neutrale, vertrouwelijke en onpartijdige manier plaatsvindt.
Het mediationproces
De mediator begint met het geven van informatie over het proces en de werkwijze
Met extra aandacht voor de vertrouwelijkheid en de vrijwilligheid.
U beslist samen of u bereid bent het proces aan te gaan.
Dan start het mediationproces met het tekenen van de mediaton overeenkomst.
Onder leiding van de mediator wordt alle informatie uitgewisseld, is er ruimte voor emoties, eisen, wensen en verlangens.
De verschillen en de overeenkomsten zijn dan benoemd.
Vervolgens wordt gewerkt aan het zichtbaar maken van de algemene belangen en wensen alsmede het gezamenlijke belang. In de praktijk blijkt er altijd een gezamenlijk belang te zijn.
Dan worden opties en mogelijke oplossingen in kaart gebracht.
Vervolgens worden de door iedereen gewenste uitkomsten SMART gemaakt en gekeken hoe de afspraken kunnen worden geborgd.
Bij overeenstemming over de oplossing worden de afspraken in een vaststellingsovereenkomst opgemaakt of in een andere vorm vastgelegd.
Dan is de mediation afgerond.
Processtappen en structuur
Mediation verloopt in onze praktijk te Amersfoort in een vaste structuur, het stappenplan. Deze structuur houden wij als mediator goed in beeld en bestaat uit de volgende hoofdstappen. Het stappenplan biedt een overzicht maar is niet leidend omdat elke situatie altijd maatwerk zal zijn.
Gesprekken & flexibiliteit
De mediation gesprekken worden flexibel gereserveerd, op een voor betrokkenen neutrale locatie, op locatie van het bedrijf of op ons kantoor in Amersfoort of Leusden.
Er is keuze tussen livegesprekken op onze gesprekslocatie of online mediation via Teams of Zoom.
Als extra service is er de mogelijkheid om een hele dag of dagdeel bij ons te reserveren voor het regelen van de scheiding. Vraag ons naar alle mogelijkheden.
Samenwerkingsprobleem met meerdere werknemers of binnen het team
De oplossing van een samenwerkingsprobleem, zal afhankelijk zijn van de oorzaak, complexiteit en grootte van het samenwerkingsprobleem of conflict. Teamcoaching zal maar heel kort effect hebben, als het probleem eigenlijk in een onduidelijke doelstelling van de afdeling is gelegen. En het aanpassen van de doelstelling heeft niet zoveel zin, als het eigenlijk gaat om botsende persoonlijkheden. Vaak zit het probleem zo hoog, dat er te kort wordt stilgestaan bij wat nu het eigenlijke probleem is.
Een goede diagnose is het halve werk
Bij samenwerkingsproblemen met meerdere mensen of een team, breng ik eerst samen met u in kaart wat er nu precies speelt en waar de oorzaken hiervan gelegen zijn. Daarbij heb ik de beschikking over diverse methoden en modellen om tot een heldere diagnose te komen. De uitgebreidheid hiervan kan wisselen maar in ieder geval wordt het probleem altijd van meerdere invalshoeken belicht om te voorkomen dat u straks een oplossing heeft voor het verkeerde probleem. Dat wil niet zeggen dat dit een heel langdurig traject hoeft te zijn maar wel een zorgvuldig traject.
Er zijn vele soorten arbeidsconflicten en elke situatie is weer net anders. Ook als u gewoon even wilt klankborden over de situatie, neemt u dan vooral contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag? We staan voor u klaar.